Een erectieprothese is een implantaat dat in de penis wordt gebracht. Het is een hulpmiddel voor mannen met een ernstige erectieprobleem (impotentie) die alle andere behandelingen al geprobeerd hebben, zoals de erectiepil, vacuĆ¼mpomp met of zonder ring, en injectietherapie.

Een erectieprothese wordt in de beide zwellichamen van de penis gebracht, al het resterende nog goed functionerende erectieweefsel wordt daarmee beschadigd. Het plaatsen van een erectieprothese is dus een onomkeerbaar proces.

Hiernaast staan de verschillende soorten en typen erectieprotheses beschreven. Klik hier voor de folder met meer informatie over de erectieprothese.

De uitkomsten van de implantatie van een erectieprothese zijn goed. De prothese kan circa 10-15 jaar mee. Ongeveer 90% van de mannen is tevreden met de erectie prothese. 

Ontevreden mannen zijn vaak teleurgesteld omdat een penisprothese of erectieprothese bij oppompen geen lengtetoename geeft van de penis, zoals bij een natuurlijke erectie. Aan dit aspect zal dus veel aandacht worden gegeven om teleurstelling na implantatie te voorkomen.

Er zijn twee belangrijke complicatierisico's, namelijk een infectie van de prothese, waarna de prothese verwijderd moet worden ( <5 %) en mechanische problemen, die meestal met een vervolgingreep opgelost kunnen worden. Dit complicatierisico is kleiner naarmate de uroloog de behandeling vaker doet. De urologen van het Zaans Medisch Centrum, zijn gespecialiseerd in het plaatsen van protheses en doen deze operatie vaak, waardoor het risico op complicaties laag is. De uitkomst van de door Zaans Medisch Centrum uitgevoerde behandelingen worden jaarlijks gepubliceerd op de nieuws pagina.

Neemt u contact op met ons om te informeren of u in aanmerking komt voor een erectieprothese. De behandeling valt onder voorwaarden onder de verzekerde zorg.