Incontinentie of urinelekkage bij de man kan het gevolg zijn van de behandeling van prostaatkanker, blaaskanker of een goedaardige prostaatvergroting. De sluitspier werkt dan niet meer goed door directe schade van de sluitspier zelf of indirecte beschadiging van de zenuwen die van belang zijn voor de sluitspier. De plasbuis wordt niet goed afgesloten door de niet meer goed werkende sluitspier, en urine kan dan weglekken bij verhogen van de buikdruk, zoals bij hoesten of tillen. Deze vorm van incontinentie wordt ook wel stress incontinentie genoemd. Binnen 6 maanden na een operatie treedt er meestal herstel op, eventueel met behulp van bekkenfysiotherapie. Bij een aantal mannen, ongeveer 1-10% is er helaas een half jaar tot een jaar na de behandeling een blijvende incontinentie. Consequentie is een hoop ellende met luiers, en veel mannen komen de deur haast niet meer uit.

Afhankelijk van de ernst van het urineverlies kan deze behandeld worden met een mannenbandje (male sling), ProAct (ballonnen) of een sluitspierprothese (sfincterprothese).

Indien het urineverlies optreedt bij het niet kunnen ophouden bij heftige aandrang (urge incontinentie) en vaak moeten plassen, dan is een bandje of prothese niet geschikt. Heel vaak komen mengvormen van urge-en stress incontinentie voor dan is het belangrijk dat we goed uitzoeken hoe deze twee vormen in elkaar grijpen, om zo tot de beste behandeling te komen.

Het Zaans Medisch Centrum is gespecialiseerd in het plaatsen van zowel de sluitspierprothese als de male sling. De sluitspierprothese is geschikt voor matige tot ernstige incontinentie. Het is een prothese die de werking van de sluitspier nabootst.
De male sling is geschikt voor milde tot matige incontinentie. Het is een bandje dat de plasbuis ondersteunt bij hoesten en andere drukverhogende momenten.

In de loop van 2018 gaan we ook de ProAct behandeling aanbieden. Uit recent onderzoek is gebleken dat ook dit een goede behandeloptie is bij stress urineverlies van de man.

Kijk op onze aparte pagina voor sluitspierprothese (sfincterprothese) male sling of ProAct voor meer informatie.