Een kunstmatige sluitspier-of sfincterprothese wordt inwendig om de plasbuis  gebracht. Het is een oplossing voor mannen met een ernstige vorm van urine incontinentie, meestal ontstaan als gevolg van een operatie of bestraling van de prostaat, blaas en/of endeldarm.

De sluitspierprothese is een met water gevulde manchet die om de plasbuis wordt gebracht. Deze sluit de plasbuis af, zodat er geen lekkage van urine kan optreden. Voor het plassen wordt de manchet geleegd door een paar keer in een pompje te knijpen dat in de balzak is geplaatst. Het water uit de manchet wordt dan in een reservoir gepompt dat in de buik is geplaatst. Als de blaas leeg geplast is, wordt het water uit het ballonnetje, vanwege de druk in de buik, terug in de manchet gelaten, zodat de plasbuis weer wordt dichtgeknepen. Het pompsysteem zit helemaal inwendig, vanaf de buitenkant is niets te zien.

Voor de mindere ernstige vormen van incontinentie is een male sling of ProAct geschikt.

Het succespercentage van de sluitspierprothese is rond de 80-85%. Dit betekent geen of nauwelijks urineverlies meer. Een enorme verbetering van de kwaliteit van leven.
De sluitspierprothese wordt ingebracht via een snede in het kruisgebied. Een tweede kleine snee is nodig in de buik voor het plaatsen van het reservoir. De operatie duurt ongeveer een uur. De opnameduur is een dag en een nacht. De volgende dag mag u naar huis. De prothese kan pas na 4-6 weken worden geactiveerd, tot die tijd verliest u nog urine en heeft u de luiers, condoomkatheter of penisklem nog nodig.

Er is een risico op complicaties. Berucht is infectie van de prothese, dat betekent dat de prothese er weer uit moet. Het is bewezen dat het risico op complicaties vermindert als de uroloog de ingreep vaker doet. De urologen van het Zaans Medisch Centrum, zijn gespecialiseerd in het plaatsen van protheses en doen deze operatie vaak, waardoor het risico op complicaties laag is. De uitkomst van de door het Zaans Medisch Centrum uitgevoerde behandelingen worden periodiek gepubliceerd op de nieuws pagina.

U kunt contact opnemen met voor informatie of een afspraak. De behandeling valt onder de basiszorg en wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

klik hier voor onze uitgebreide informatiebrochure.