7 juni 2018 AmsterdamUMC

Vanaf 7 juni werken we niet meer samen met de VU, maar met het AmsterdamUMC. Alleen een andere naam, geen verandering in de samenwerking.


6 april 2018 Derde Urethradag in Doetichem.

Deze dag was een onderwijsdag voor alle urologen die plasbuivernauwingen opereren. dr. Afina Glas heeft een heldere presentatie gegeven over de anatomie van de plasbuis en de verschillende operatietechnieken.

11-09-2017 Stichting Ambrus Clinic stopt ermee.

Stichting Ambrus Clinic is opgehouden te bestaan. De prothesezorg is ondergebracht in het Zaans Medisch Centrum en is daar in goede handen. Het Zaans Medisch Centrum is een algemeen ziekenhuis in Zaanstad net buiten de ring van Amsterdam en erg goed bereikbaar door ligging aan de A7 en A8.

Het ziekenhuis is gloednieuw. De operatiekamers voldoen aan de hoogste eisen. Ook zijn alle belangrijke specialismen dag en nacht aanwezig. We hebben een Spoedeisende eerst hulp die 24/7 open is, mocht het nodig zijn. Omdat het een klein ziekenhuis is zijn de lijnen tussen de werknemers kort en dit komt de patiëntenzorg ten goede.

Image result for zaans medisch centrum

We verwelkomen u dan ook graag in het Zaans Medisch Centrum.


23-07-2017

Sinds dit jaar zijn de Ambrus behandelingen, male sling, sluitspierprothese en erectieprothese volledig ondergebracht in het Zaans Medisch Centrum.

De Nederlandse Vereniging voor Urologie heeft bepaald dat er nog maar 7 centra in Nederland mogen zijn die erectieprotheses implanteren. Voor de regio Noord Holland/Groot Amsterdam is afgesproken dat alle erectieprotheses in het Zaans Medisch Centrum worden gedaan. Dus niet meer in het VUmc.

Met het VUmc is een samenwerking afgesproken op het gebied van onderwijs en multidisciplinair overleg. Hiermee is er een sterk prothese team op de been door samenwerking met het VUmc en de al bestaande samenwerking met het prothese centrum van het Maxima Medisch Centrum te Veld-Eindhoven. Betrokken artsen zijn  Dr Afina Glas (ZaansMC), Dr Jesse Paulus (ZaansMC), Dr Garry Pigot (VUmc), en Dr. Wim Levens (Maxima Medisch Centrum).

Ondertussen zijn eerste 9 mannen succesvol geopereerd!


03-09-2016  Erectieprothese weer vergoed!!!

Eindelijk is de beslissing gevallen. Het Zorginstituut heeft besloten de erectieprothese onder voorwaarden weer toe te laten tot de verzekerde zorg. Dit per 1 september. Wil je weten welke voorwaarden dit zijn, mail ons op urologie@ambrusclinic.nl.

Hieronder de mail die we ontvingen van het Zorginstituut:

Zoals aangekondigd, hebben wij ons document "Overzicht zorgactiviteiten met aanspraakcode Zvw" aangepast en de aangepaste versie op de website hebben gezet. De aanpassing betreft o.a. het onderwerp implanteren erectieprothese. Zie de link naar onze website:

https://www.zorginstituutnederland.nl/pakket/zvw-kompas/medisch-specialistische+zorg/dbc-systeem

Ter toelichting nog het volgende. Voor chirurgisch te plaatsen erectieprothesen is per 2014 in het DBC-systeem een aanspraakbeperking aangebracht die bewerkstelligt dat deze ingreep niet ten laste van de basisverzekering wordt vergoed. Deze beperking was indertijd ingegeven omdat onduidelijk was voor wie respectievelijk bij welke indicaties er een medische noodzaak om te behandelen aanwezig was. Vanaf 1 september 2016 is die duidelijkheid nu gerealiseerd. De NVU heeft een document met “Indicatie- en kwaliteitsvoorwaarden implantatie Erectieprothese” opgesteld, waarin volgens Zorginstituut Nederland de indicatievoorwaarden voor het operatief plaatsen van een erectieprothese afdoende zijn onderbouwd. Vanaf 1 september 2016 heeft het Zorginstituut daarom een wijziging aangebracht in het document "Overzicht zorgactiviteiten met aanspraakcode Zvw". De aan de zorgactiviteiten 036847 en 190303 gekoppelde 'oranje' aanspraakbeperking blijft bestaan, maar de vermelding “geen verzekerde zorg indien het erectieprothesen betreft” wordt vervangen door: “implantatie van een erectieprothese is verzekerde zorg, indien voldaan is aan de indicatievoorwaarden zoals opgenomen in het NVU-standpunt Indicatie- en kwaliteitsvoorwaarden implantatie Erectieprothese”.

Wij hebben het Kenniscentrum van Zorgverzekeraars Nederland hierover geïnformeerd en gevraagd om de achterban hiervan op de hoogte te brengen.

Met vriendelijke groet,
Paula Staal


Mw. mr. P.C. Staal
Adviseur 
........................................................................
Sector Zorg
Zorginstituut Nederland

15-06-2016  Al witte rook uit de schoorsteen van het Zorginstituut?

Helaas nog geen witte rook. Wel hebben we vernomen dat de vergadering tussen het ZiN (zorginstituut) en ZN (Zorgverzekeraars Nederland) eind augustus (2016) is. We hopen na die vergadering snel wat te horen. Uiteraard blijven we positief en gaan we ervan uit dat het ZiN gehoor geeft aan ons verzoek de erectieprothese weer te vergoeden.

10-05-2015  Werkbezoek Dr Francois Eid

Dr. Eid, is een grote naam op het gebied van het implanteren van de erectieprothese. In de Verenigde Staten genoemd Penile Implant. Vanaf 2006 gebruikt hij de "no touch technique", dit betekent dat het uiteindelijke implantaat tijdens de operatie nooit in contact komt met de huid. Want aanraken van de huid betekent een kans op contaminatie met huidbacteriën en dus kans op infectie, de meest beruchte complicatie! Dr. Eid heeft een infectiepercentage van 0,5%! Dit is erg laag. Dr. Afina Glas heeft in dec 2015 een aantal dagen met Dr. Eid kunnen meekijken om deze techniek te leren. Weinig dokters krijgen hiervoor de kans, maar via de firma Coloplast kon het contact worden gelegd. Waarvoor veel dank!
Ambrus Clinic is voornemens deze techniek te introduceren in Nederland voor zowel de erectieprothese (penisprothese) als de sluitspierprothese. Hierover dus binnenkort meer.

Sowieso heel veel info op de site van Dr. Eid. https://www.urologicalcare.com/

http://www.sectionz.nl/cms/AMBRUS/media/img/IMG_4280.JPG

http://www.sectionz.nl/cms/AMBRUS/media/img/IMG_4277.JPG


Leven met Prostaatkanker - Informatieavond voor patiënten

Op 5 november aanstaande organiseert Esperanz in samenwerking met het ZaansMC en het Westfriesgasthuis Hoorn een informatieavond voor prostaatkankerpatiënten en hun partners. Oa. Henkjan Smits, jurylid van het populaire programma Idols, zal zijn ervaringen vertellen over een "Leven met prostaatkanker". Dr. A.S. Glas, zal een presentatie geven over de gevolgen van  prostaatkankerbehandeling m.b.t. het plassen (urineverlies) en seksuele problemen. De avond is in het van der Valk Hotel te Hoorn en is van 18:30 tot 21:30. U bent van harte welkom!! Zie ook de folder. Opgeven kan op www.botcomplicaties.nl.


29-09-215

Onlangs is het CE-keurmerk geschorst van de Braziliaanse fabrikant Silimed. Deze firma maakt o.a. testis- en penisimplantaten. Wij gebruiken de producten van Silimed niet. Ambrus Clinic gebruikt alleen de implantaten van de firma Boston Scientific (= voorheen American Medical Systems of Coloplast). Voor meer informatie kijk op  http://www.igz.nl/actueel/nieuws/schorsing-ce-certificaat-medische-hulpmiddele.aspx


19-05-2015 - Zorginstituut welwillend om de erectieprothese te laten vergoeden per 1 januari 2016!!

Vandaag bleek uit een gesprek van een aantal urologen-implanteurs van de NVU, waaronder Dr. Afina S. Glas, met het Zorginstituut Nederland, dat de erectieprothese per 2016 weer vergoed wordt. Dit onder een aantal voorwaarden waaronder implementatie en borging van een aantal kwaliteitscriteria. Uiteraard zijn we meteen aan de slag gegaan om zo snel mogelijk aan deze voorwaarden te voldoen. In het najaar volgt een tweede gesprek, waarin veel meer duidelijk zal worden.


20-02-2015 - Website nu ook voor mobiel geschikt

De website is vanaf vandaag ook in mobiele weergave!


23-01-2015 - Brief naar Zorginstituut Nederland (ZiN)

Omdat de penisprothese per 1 januari 2013 niet meer wordt vergoed, is er geen uroloog meer in Nederland die erectieprotheses plaatst, mits tegen betaling. Wij vinden dit schrijnend. Samen met de andere Nederlandse implanteurs hebben we de hoofden bij elkaar gestoken. Dit heeft geresulteerd in een goed onderbouwde brief die vanuit de Nederlandse Vereniging van Urologie is verstuurd naar het ZiN samen met een aanbevelingsbrief van de ProstaatKankerStichting en de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie. We hopen op een constructieve dialoog met het Zorginstituut, met als resultaat vergoeding van de erectieprothese bij die 100-120 mannen per jaar in Nederland die hem ook echt nodig hebben. We houden u op de hoogte.


29-10-2014 - Donateursdag Prostaatkankerstichting

Ook AmbrusClinic was aanwezig bij de druk bezochte donateursdag van de prostaatkankerstichting op 29 oktober in De Reehorst te Ede. Dr. Afina Glas, die namens AmbrusClinic aanwezig was, had meteen veel toeloop op de stand, waardoor ze amper de gelegenheid had de folders en dergelijke uit te stallen op de tafel. Heel veel vragen zijn gesteld. Leuk en verrassend was dat een aantal mannen spontaan vertelden over hun positieve ervaringen met een prothese. Voor ons als urologen een erg leerzame dag om te luisteren naar de vragen en verhalen over urineverlies en/of een erectiestoornis buiten de setting van een spreekuur. Een volledig verslag van de donateursdag is te vinden op de website prostaatkankerstichting.nl.


10-04-2014 - State of Art, jaarcongres bekkenfysiotherapie

Op 10 april 2014 vond het State of Art jaarcongres van de bekkenfysiotherapie plaats in Amersfoort. Het thema was chirurgie. Vanuit Ambrus Clinic was Dr. Afina Glas uitgenodigd om een presentatie te geven over chirurgische mogelijkheden bij seksuele problemen. Een mooie kans om de bekkenfysiotherapeuten te vertellen over de gevolgen van prostaatkanker behandeling op de erecties en welke oplossingen voor handen zijn, zoals bijvoorbeeld de erectieprothese.