operatieve kromstand correctie

Nesbitt cavernoplicatie

De Nesbitt cavernoplicatie is de meest eenvoudige en daarom de meest uitgevoerde type kromstand correctie. Door enkele hechtingen de plaatsen in het zwellichaam aan de buitenste zijde van de kromming, trekken de hechtingen als het ware de kromming weg. De penis staat dan weer recht bij een erectie. Het grote nadeel is dat de penis na de operatie niet meer de lengte zal krijgen als deze voorheen was. Er kan een verkorting optreden van wel 2 cm. Ondanks dat de penis weer mooi recht is en geslachtsgemeenschap weer mogelijk is, geeft de verkorting vaak teleurstelling. Daarom doen we deze operatie ook alleen als de penis kromstand dusdanig is, dat geslachtsgemeenschap niet meer kan.

De Nesbitt cavernoplicatie duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur. Na de operatie zit er een dunne katheter in de blaas en is er een drukverband om de penis. De volgende ochtend gaat het verband eraf en de katheter er voorzichtig uit en mag men naar huis. Hierna is er een herstelperiode van 6 weken.


Nesbitt cavernoplastiek

Hierbij wordt de verlittekening of plaque ingesneden of verwijderd uit het zwellichaam. De ruimte die ontstaat wordt opgevuld met een materiaal wat het lichaam in de loop van de tijd vervangt door eigen weefsel. Soms zijn er nog enkele corrigerende hechtingen nodig. Deze operatie is veel ingrijpender omdat de bundel met zenuw en bloedvaten van de penis moet worden vrijgeprepareerd, omdat hieronder het materiaal moet worden ingehecht. Er is meer kans op een complicatie zoals doof gevoel van de eikel of een doorbloedingsstoornis van de eikel. Het voordeel van deze ingreep is dat er minder verlies van lengte is. Deze operatie doen we alleen bij ernstige kromstanden, waarbij reeds door de ziekte van Peyronie een verkorting van de penis is opgetreden.

De Nesbitt cavernoplastiek duurt 1,5 tot 2 uur. Na de operatie zit er een dunne katheter in de blaas en is er een drukverband om de penis. De volgende ochtend gaat het verband eraf en de katheter uit en mag men naar huis. Het herstel duurt veel langer, het kan een paar maanden duren voor er weer normale erecties optreden.


Erectieprothese

Als er een combinatie is van een kromstand en een erectiezwakte waarbij een erectiepil niet werkt, dan is het soms beter meteen een erectieprothese te plaatsen. Een kromstand correctie verbetert namelijk niet de erectiesterkte zelf, sterker nog, het kan zijn dat na de operatie deze nog minder wordt. Als later dan besloten wordt dat een erectieprothese de enig oplossing is voor de behandeling van de erectie is het resultaat minder goed, door de verlittekening van de eerdere kromstand correctie.